Epipentoerisme

Nu het drugtoerisme richting Nederland in het slop zit, zijn wij gestart met het epipentoerisme.

Laat me beginnen met wat uitleg. Midiman heeft een ernstige pinda-allergie, waardoor hij bij het minste contact een anafylactische schock kan krijgen. Dit houdt in dat zijn luchtpijn dan opzwelt en dat de werking van zijn belangrijke organen in het gedrang komt. Zo’n reactie is levensbedreigend, en moet onmiddellijk gestopt worden. In een gecontroleerde ziekenhuissituatie is er niet echt een probleem. Beeld je een scene in van ER of Grey’s Anatomy en je begrijpt wat ik bedoel. Maar de tijd die er nodig is om een medisch team tot bij midiman te krijgen zou wel eens veel te lang kunnen zijn… Om die reden moet de noodzakelijke en levensreddende medicatie, adrenaline, steeds in zijn buurt zijn. Omdat midiman niet altijd omringd wordt door medisch personeel, bestaan er kant-en-klare spuiten voor, de epipen.

De epipen!

 

De epipen is handig in gebruik, en kan door volwassenen in principe zelf gezet worden. Het is iets heel gebruiksvriendelijk, en hij wordt geleverd met een duidelijke handleiding. Maar, er is een grote maar. Zo’n epipen is duur, ontzettend duur. Eén epipen kost in België al vlot €53, waarvoor geen tussenkomst voorzien is. En wij hebben niet 1 maar 4 epipennen in omloop: eentje in de boekentas van midiman, eentje in het bijtje van midiman (zo’n handig samsonitetasje dat zo fel is dat je het nergens vergeet), eentje in mijn handtas en eentje in bij mijn moeder.

Het bijtje

Dat maakt dat we een fortuin kwijt zijn aan epipennen. Daarbij komt nog dat een epipen een beperkte houdbaarheid heeft. Wij proberen er steeds te bemachtigen met een zo ruim mogelijke houdbaarheid, maar in België valt dat niet mee. We mogen dan blij zijn als de pen nog een jaar goed is. En deze maand moeten de pennen vervangen worden… Op naar de apotheek. Wat blijkt? Geen pen meer die langer dan december 2012 houdbaar is! Dat is nogal duur… Gezien het feit dat we net een weekje Veerse Meer (Zeeland) voor de boeg hadden, raadde onze apotheker ons aan daar eens rond te horen. Zo gezegd, zo gedaan, en we hebben er geshopt en zijn nu in het bezit van 2 epipennen die nog houdbaar zijn tot mei 2013 en die net iets goedkoper zijn! Tegen eind augustus gaan we weer groothandels contacteren in de hoop dat er ergens een lot is dat net geproduceerd is, en nog 18 maanden houdbaar is… Op hoop van zegen!

Over anomama

Een grote tafel, die als het moet nog langer kan...Veel stoelen, vaste plaatsen voor de vaste leden van het gezin, maar met de regelmaat van de klok schuift er nog iemand een stoeltje bij....
Dit bericht werd geplaatst in kinderen, moederliefde, pinda-allergie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Epipentoerisme

  1. Lieve zegt:

    Kan je de epipennen in Nederland krijgen met een voorschrift van hier? Alvast dikke merci voor de goeie tip. Hier hebben we ze ook nog niet moeten gebruiken (en daar zijn we heel blij om!!).

  2. Johan zegt:

    Volgens de geneesmiddeleninfo-lijn in NL heeft een epipen een jaar na de verloopdatum nog 90% werkzame stof. Je zou dus kunnen besluiten om twee pennen per keer te kopen en twee wat oudere pennen achter de hand te houden. Dat scheelt toch weer. Bovendien kan je dan besluiten om tot na december te wachten met de aankoop, misschien is de nieuwe lichting weer langer houdbaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s