Op de school van de jongens is er schoolzwemmen vanaf de derde kleuterklas. Dan starten ze met tweewekelijkse zwembeurten op dinsdag. Met de bus karren ze dan richting zwembad.
Maximan deed geen derde kleuterklas, en ging bijgevolg als kleuter niet mee zwemmen. Deze week was de instuif in klas van midiman (ondertussen ook derde kleuterklas). Vanaf volgende dinsdag gaan ze dus zwemmen. Zwemmen… in het ondiep van het ondiep. Midiman was teleurgesteld. In de het diepe van het ondiep zwemmen dan de kinderen van het eerste leerjaar die nog niet kunnen zwemmen, de zwemmers zwemmen in het grote zwembad, onderverdeeld in groepen volgens kunnen. Elke groep heeft een unieke kleur van badmuts, zodat voor de begeleiding direct duidelijk is wie wat moet kunnen. Maar kleuters die kunnen zwemmen hebben pech. Enkel het ondiep van het ondiep…
Midiman had zo uitgekeken naar het schoolzwemmen, en de uitleg van juf was een domper op de feestvreugde. Midiman zwemt erg graag en goed, en heeft ondertussen al een brevet van 100 m. Maar hij mag niet mee ingedeeld worden bij de zwemmers in het grote bad. Teleurgesteld dus. “Moeke, dat is geen zwemmen, dat is spelen in het zwembad.” Een ander kind zou blij zijn, maar midiman zwemt gewoon erg graag baantjes :-).
Er gebeurt overigens niets met de kinderen. Ze modderen wat aan in het water. Juffen blijven op de kant, net zoals de badmeesters. Er is geen geld om iemand watergewenning te laten geven. Nadien babbelde juf over verjaardagen en dat ze niet graag uitdeelcadeautjes ziet. Ik bedacht dat ik misschien iemand kan zoeken om dan een keertje watergewenning te geven aan het klasje van midiman? Geen idee of het haalbaar is!
Hoe verloopt schoolzwemmen bij kleuters bij de anderen?
zwemmen ? Phoeh – de onze kon dat al van voor ze geboren was !
Gelukkig maar 🙂
Dat van die badmutsen wordt hier ook gehanteerd. Maar ik denk dat het zwemmen pas start in eerste leerjaar. En hier wordt dan gekeken naar wat je kan om je in te delen.
Mijn kinderen zwemmen allebei bij de zwemclub. De oudste heeft lang in de laagste groep gezeten (vond spelen leuker dan zwemmen), de andere zat vrij snel in de ‘beste’ groep
Update, hier starten ze dus al deze week met zwemmen bij de jongste kleuters (jaja). De eerste keren is het gewoon ploeteren in het ploeterbad, zonder enige instructie (nogal logisch met 2,5-3 jarigen). Juf + minstens vier ouders gaan mee in het water. Als ze goed gewend zijn, dan gaan ze wel wat watergewenningsoefeningetjes doen, zei de juf. Hoe het in de volgende leefgroep zal gaan (4-5j), nog geen idee (maar ook daar moeten er ouders mee om te begeleiden, anders gaat de les niet door).
Wel jammer dat ze bij jullie geen rekening houden met kleuters die al echt kunnen zwemmen, ze zouden die toch gemakkelijk in het diepere stuk wat uitdagende opdrachtjes kunnen geven. Er zullen er toch wel meer zijn met alle zwemclubs en prive-zwemlessen die nu gevolgd worden. Of misschien is dat te confronterend voor die van de lagere school die nog niet kunnen zwemmen?
Ondertussen ook bij ons ervaring: kindjes worden de eerste dag getest en in 3 groepen ingedeeld: zij die nog moeten wennen, zij die techniek kunnen beginnen leren, en zij die al techniek kennen. De turnjuf gaat wel mee om dit te doen, en dat is natuurlijk het grote verschil: de meeste scholen hebben geen geld of tijd om de turnjuf/meester mee te sturen, dus staat de gewone juf of meester er voor in, die uiteraard geen kennis van zwempedagogie heeft, net zomin als de ouders die hem/haar eventueel vergezellen. Wees dus blij dat die je kind niet proberen leren zwemmen 🙂 Daarom dat zwemlessen buiten school tegenwoordig zo populair zijn: je kind leert het gewoon niet meer op school. En is dat erg? Ja, misschien. Maar anderzijds: echt leren fietsen, volleybal spelen enz. doe je ook buiten school. Dat is onze hedendaagse evolutie naar buitenschoolse activiteiten…
Maar goed, het hele zwemonderwijs staat toch op de helling hé. Binnenkort gaat je kind eerst in de diepe, en pas als het zich daar kan redden, leert het techniek…