Grote wasjes, kleine wasjes,…

Alles aan de lijn...

Alles aan de lijn…

 

Ik vraag het me erg vaak af: zijn wij het enige gezin met zoveel was?

Als ik eens rondhoor bij collega’s en vrienden, draait onze machine hier overuren. Nochtans heb ik het gevoel dat anderen precies meer lakens verversen, dat alle leden van het gezin dagelijks een schone handdoek nemen en dat iedereen elke dag volledig propere kleding aandoet. Hier loopt dat een beetje anders…

Lakens worden elke 2 weken gewassen, tenzij bij erg warm weer. Kleding van de kinderen wordt elke avond bij het badritueel gecontroleerd: wat kan nog een rondje mee? Sokken, onderhemdje en boxershort gaan zonder pardon in de was. Een lange broek kan soms wel eens 2 dagen mee, net zoals een T-shirt of een trui. Maar  erg vaak is dat niet. Er zijn altijd wel ergens sporen van snottebellen, avondeten, verf of andere onbestemde oorzaken. Alle leden van ons gezin douchen dagelijks. Handdoeken zijn hier persoonlijk, en gaan 3 keer mee. We hebben allemaal een grote handdoek, en ik heb er nog eentje extra voor mijn lange haren. Uiteraard hangt er een andere handdoek aan de lavabo’s voor het handen wassen. Manlief draagt kostuums naar het werk, en die gaan naar de droogkuis. Dat scheelt toch ook weer in was. En 7 hemden nemen niet zoveel plaats in. Rest er ons nog mijn eigen kleding. Broeken en rokken passeren wel eens een extra rondje, bovenkleding haalt af en toe een tweede dag, tenzij er weerom snottebellen of tandpasta ter hoogte van mijn schouders hangt. Ook vaatdoek (schotelvod in onze contreien) en handdoeken in de keuken worden dagelijks vervangen. Goedele Liekens vergeleek de geur van een verschraalde schotelvod ooit een met de geur van sperma, en ik hoef die geur niet in mijn keuken :-).

Maar dat brengt het totaal dus vlotjes op 3 machines bonte was (ik “kook” zelden was, enkel vodden en dweilen gaan op 95°, de rest draait op 60°), 2 machines donkere was en 2 machines lichte was. Neem af en toe nog een nieuw kledingstukje of een wolwas, en 1 week op 2 nog eens 3 machines voor de lakens, en onze wasmachine draait letterlijk en figuurlijk overuren. Hoe doen die mensen dat toch die maar 4 machines draaien???? Ik heb dan nog een XL-machine….

Daarom mijn vraag aan jullie: hoeveel was draaien jullie? Wat doe ik verkeerd?

Over anomama

Een grote tafel, die als het moet nog langer kan...Veel stoelen, vaste plaatsen voor de vaste leden van het gezin, maar met de regelmaat van de klok schuift er nog iemand een stoeltje bij....
Dit bericht werd geplaatst in allerlei, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Grote wasjes, kleine wasjes,…

 1. Veerle zegt:

  – Luiers voor de jongste: wekelijks kookwas.
  – Handdoeken na het douchen: wekelijks 60°. De kindjes gaan twee keer per week in bad. Meer is niet nodig, hun huid droogt er snel van uit. Wij douchen om de twee dagen.
  – Kledij: een broek draag ik makkelijk 4 dagen naeen, mijn man ook. De jongste draagt elke dag een nieuw truitje, dat is absoluut nodig. Een broekje kan langer mee, meestal. Tenzij hij lekken heeft. Hij is 1 jaar. Ons oudste kan een truitje meestal twee dagen aan, soms drie. Een broekje of rokje kan soms zelfs nog langer mee. Een machine per week op 30°.
  – Ondergoed, kleine handdoeken, keukenhanddoeken, washandjes, enz.: twee machines per week op 60°.
  – Beddengoed: om de 2 tot 3 weken op 60°.

  Dat is het zowat.

 2. buikberg zegt:

  Jullie lijken me gewoon veeeel te proper ;o)

  • anomama zegt:

   Nochtans heb ik meestal het gevoel dat iedereen na elke douchebeurt een schone handdoek neemt, wekelijks bedden verschoont en er altijd perfect uitziet. Wat doe ik verkeerd????

   • Veerle zegt:

    Een handdoek wassen na één douchebeurt, is echt niet nodig. Zo snel worden die niet vuil, want je ben net fris gewassen.
    Ja, hier zijn er twee kinderen. Een derde komt er niet. Was genoeg. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s