Afscheid van 4 juffen

Volgende vrijdag. Afscheid van 4 juffen. Definitief afscheid van juf van miniman, die ook maximan indertijd in haar hart sloot. Juf miniman is gek op mijn jongens. Ze was gek van maximan en nu weer van miniman. Juf is vertederd door zijn grote prachtige bruine ogen. Door zijn eeuwige optimistische karakter. Door zijn heerlijk gebabbel. Miniman is gek op juf. Haar verhalen, haar hulp, haar stevige hand waar de zijne vlotjes in past. Wij zijn gek op juf miniman. Haar hoge “bomma-gehalte”, haar klare en nuchtere kijk op de dingen, haar vrolijke gezicht elke ochtend,… Maar het eindigt. Geen telgjes meer bij juf. Het zal raar doen. Volgende vrijdag voor de allerlaatste keer miniman afhalen bij juf… Tranen, gegarandeerd.

Juf midiman. Een prachtexemplaar. Een oerdegelijke juf. Streng maar rechtvaardig. Netjes Nederlands. De rust zelve. Altijd correct. Midiman had in het begin van het schooljaar een loyaliteitsconflict. Kon hij deze juf wel zo graag zien als hij deed? Deed hij dan geen afbreuk aan zijn liefde van zijn juf van het jaar ervoor? We maakten hem duidelijk dat het kon. Dat hij zonder enig probleem juf in zijn hart kon sluiten. En dat deed hij. Juf troostte hem bij al zijn verdriet toen opa overleed. Juf knuffelde hem toen wij er niet waren. Juf waakte over hem toen ze op uitstap gingen. Juf leerde hem zoveel dingen. En nu is hij klaar voor de grote stap naar het eerste leerjaar.

Juffen maximan. Juffen, want er is een duobaan. Juf 1 was zijn juf al geweest in het eerste, toen hij versneld daar terecht kwam. Juf 2 was de perfecte aanvulling voor juf 1. Maximan had het vaak moeilijk. Pesterijen. Onbegrip. Verdriet. Maar we werden gehoord bij juffen. Juffen hebben ervoor gezorgd dat hij geïntegreerd is. Gedifferentieerd. Juffen hebben hem genomen zoals hij is. Een verstrooide professor. Maximan heeft meer zelfvertrouwen dan bij de start van het jaar. Door juffen.

Wij zijn tevreden over dit jaar. Vier prachtjuffen. Exemplaren die onze jongens namen zoals ze waren. Die ze oprecht graag zagen en er ook naar handelden. Die ons als kritische ouders erbij namen.

Op naar volgend jaar. Nu maken we kans op 2 meesters :-).

Over anomama

Een grote tafel, die als het moet nog langer kan...Veel stoelen, vaste plaatsen voor de vaste leden van het gezin, maar met de regelmaat van de klok schuift er nog iemand een stoeltje bij....
Dit bericht werd geplaatst in kinderen, kleuters, moederliefde en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Afscheid van 4 juffen

  1. buikberg zegt:

    Wat moest de wereld zijn zonder al die prachtjuffen en meesters – wij kijken gelukkig ook terug op en vooruit naar een paar super-exemplaren :-).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s