Verjaardagsfeestjes voor kinderen

De uitnodigingen stromen binnen. Voor hippe feestjes. Voor “overdone” feestjes. Voor gewone feestjes. Voor feestjes.

Afgelopen maand hadden we zelf 2 jarigen. Miman werd 4, gevolgd door midiman die 6 werd.

Miniman stelde geen hoge eisen. Gewoon lekker thuis. Het klassieke recept, dat weinig voorbereiding vereist en alleen wat nazorg (lees: poetsen). Pannenkoeken doen het nog steeds goed, maar na ettelijke feestjes heb ik al geleerd dat ik ze best vooraf maak en dan opwarm. OK, ze zijn iets minder lekker, maar ik kan nog steeds niet goochelen. Siroop en suiker zijn favoriet bij kleuters. Als drank loopt appelsap hier altijd erg goed. Daar kan ook weinig mis mee gaan…

Naast het op voorhand bakken van pannenkoeken, laat ik de jongens ook een selectie maken van speelgoed waarmee ze niet willen dat andere kinderen spelen of dat te breekbaar is. Dat bespaart op de dag zelf een hoop stress. Ook schaf ik vaak wegwerpbordjes en bekertjes aan. Onecologisch, maar voor één dagje kan het nog wel vind ik. En dan zoek ik iets om te doen. Meestal starten ze met alles verkennen (en uit de kasten halen), maar op een bepaald moment is er toch wat animatie nodig. Kopjes beschilderen is altijd leuk. En dan hebben de kunstenaars gelijk iets om mee naar huis te nemen als herinnering (tip: ze verkopen die gewoon bij Hema!). Er zijn hier ook al paasversiering en kerstversiering geknutseld. Weerom geeft Hema veel inspiratie hierin. Tijdens het laatste feestje wilde miniman (en vriendinnetje) met Play Doh spelen. Dat zou nu niet evident zijn met véél kinderen. In het verleden is onze babysit wel eens komen helpen (als er 6 kindjes komen spelen is een extra paar handen wel welkom). En mijn persoonlijke limiet ligt op 2,5 uur feest. Steeds lang genoeg, en nog niet te lang :-).

Dit jaar wilde midiman iets anders. Uiteindelijk belandden we in de cinema. Een klein zaaltje vlakbij waar een ticket nog betaalbaar is en waar een verjaardagsformule bleek te zijn. Voor bijna geen geld zagen we Turbo( nog voor de echte release!) en hadden de kinderen een pakje chips, een drankje en een snoepje. Ik vond het echt ontspannend, alleen was het meer ondankbaar naar de gekregen cadeautjes (maar dat vind ik bij alle concepten van vieren op verplaatsing).

Waar onze jongens al voor werden uitgenodigd?

 • binnenspeeltuin (bij de vleet, lijkt populair, maar ik krijg er hoofdpijn)
 • bowling (komt precies in opmars, ik vind er zelf weinig aan)
 • zwemfeestje (uurtje zwemmen dan dan frietjes eten)
 • boerderij-uitje (op zich nog iets leerzaam)

Het volgende feestje staat pas over enkele maanden op het programma. Leuke ideeën voor 9 tot 10-jarigen welkom!

Over anomama

Een grote tafel, die als het moet nog langer kan...Veel stoelen, vaste plaatsen voor de vaste leden van het gezin, maar met de regelmaat van de klok schuift er nog iemand een stoeltje bij....
Dit bericht werd geplaatst in allerlei, kinderen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Verjaardagsfeestjes voor kinderen

 1. De Fruitberg zegt:

  Bowling 🙂 Mijn zus organiseerde zo’n feestje, één van de gasten heeft toen zijn vinger gebroken (tussen twee ballen geplet).
  Binnenspeeltuin vind ik echt weerzinwekkend. Wat wij met onze kinderen deden op die leeftijd: een bezoekje aan een provinciaal domein, speeltuigen genoeg.

 2. Koeka zegt:

  Oh: dank je. Zoveel tips die ik hieruit kan halen…
  Binnenspeeltuin leek in mijn dagdromen een leuk idee voor wanneer de kinderen zo’n 8 jaar zijn. Niet blijkbaar. Maar kom, daarvoor heb ik nog minstens 4 jaar de tijd.
  Boerderij en provinciaal domein zijn leuk in de zomer, maar mijn meisjes zijn jarig eind november en eind december

 3. misssexandthecity zegt:

  Ik had een hekel aan die feestjes :-),……..ik deed meestal binnenspeeltuin en als hij groter werd, was het lasershoot of paintball,……en het volgende zal een fuif worden vrees ik 🙂

 4. Griet zegt:

  al eens een museum overwogen? ik weet dat deze vaak ook verjaardagsfeestjes organiseren. Het designmuseum (Gent) was vorige week een groot succes net als het Gravensteen. Binnenspeeltuinen zijn ook niet aan mij besteed.

  • anomama zegt:

   Ja, overwogen al wel :-). Ik had voor midiman eens gehoord bij het MAS, maar daar was het deze periode erg druk. En om het feestje nu een maand later pas te vieren…
   Voor maximan denk ik nu aan het fotografiemuseum in Antwerpen. Die hebben een speciaal programma ervoor!

 5. DjeauOui zegt:

  Ik ben er hier ook eentje aan het plannen. Ik zit dus vol peuterideeën, maar daar ben je natuurlijk niets mee. 🙂 Zeker eens zoeken op pinterest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s