Wat kost een ziekenwagen?

Weet u het?

Hebt u er ooit al over nagedacht?

Ik alleszins niet. Tot een week geleden.

In samenspraak met de familie zorg ik voor de facturen allerhande die bij tante in de brievenbus belanden. Zo ook de facturen van het “dringend ziekenvervoer”. Drie zijn er ondertussen al geweest. En elke keer komt er zo’n luttele €100 bij het bedrag bij.

Het startte bij factuur 1, van een onafhankelijke ambulancedienst. Tante was thuis ten val gekomen en de ziekenwagen (1-1-2) werd gebeld. De onafhankelijke ambulancedienst kwam ter plaatse en bracht tante 1 km verder naar het ziekenhuis. De factuur bedroeg €61.46, wat overeenkomt met het wettelijke forfait dat aangerekend mag worden. OK, factuur werd betaald zonder meer.

Factuur 2 arriveerde samen met factuur 1. Tante had in ziekenhuis X een medisch probleem gekregen dat een dringende interventie naar ziekenhuis Y vroeg. Dezelfde onafhankelijke ambulancedienst was verantwoordelijk voor het transport, dat deze keer 13 km was, van deur tot deur. De factuur liep op, want tante moest gemonitord worden. Er kwamen dus naast verplaatsingsonkosten nog eens €58.34 voor de AED-pads. OK, deze factuur werd zonder meer betaald. We waren wat verbaasd over het totale bedrag van €188.66, maar ach, we zijn geen moeilijke mensen.

Factuur 3 arriveerde. Voor exact dezelfde rit als factuur 2: dringend ziekenvervoer van ziekenhuis X naar ziekenhuis Y, met monitoring (en dus weer de AED-pads). Deze keer werd de rit verzorgd door het Rode Kruis Vlaanderen. En deze keer was de factuur maar liefst goed voor €275.2! Ik keek 2 keer. Er werd 40 km verplaatsingsonkosten aangerekend. 40 km? De week ervoor waren het er nog maar 13. Om één of andere reden waren de ambulanciers de weg krijgt geraakt. Ik belde voor meer informatie.

“Ah ja, mevrouw, dat is normaal. Wij hanteren wettelijke tarieven.”

“Waar komt die 40 km vandaag?”

“Ah mevrouw, dat is simpel. Wij zijn van de stelplaats naar ziekenhuis X gereden, dan naar ziekenhuis Y en dan terug naar de stelplaats.”

“Simpel? Hoezo? Bij een taxi betaal ik toch ook alleen de kosten terwijl ik erin zit?”

“Ja, maar hier niet.”

Begrijpe wie begrijpe kan, maar ik verzeker u één ding: als ze volgende keer staan te wapperen met hun stickers op de kruispunten, bedank ik ervoor. Ik zal die €10 (€5 per wagen) doneren aan tante!

Over anomama

Een grote tafel, die als het moet nog langer kan...Veel stoelen, vaste plaatsen voor de vaste leden van het gezin, maar met de regelmaat van de klok schuift er nog iemand een stoeltje bij....
Dit bericht werd geplaatst in allerlei en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Wat kost een ziekenwagen?

 1. Chantal zegt:

  Al eens bij de mutualiteit en/of het Riziv geïnformeerd of dit zomaar kan?

 2. brubeck zegt:

  Ik heb vorig jaar op twee dagen tijd 4 keer de ambulance nodig gehad (ziekenhuisambulance + private firma). De tarieven die je vermeldt liggen inderdaad in die grootorde.. behalve die van het Rode Kruis. Ik zou stevig protest indienen want een simpel “maar hier niet” zou bij mij niet pakken. Zeker navraag doen..

 3. lentebloem zegt:

  Ik herinner mij iets van een 250 euro (vijf jaar geleden). De helft ervan werd wel terugbetaald door mutualiteiten, andere helft door hospitalisatieverzekering. Vond dat toen in ieder geval ook wel aardig doorgerekend…

 4. misssexandthecity zegt:

  Dit is toch te gek voor woorden,……..zou ik ook meer uitleg over willen,…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s