Nieuwe huisarts

Sinds de allereerste consultatie bij de huisarts ga ik bij dezelfde, ondertussen grijs geworden, vriendelijke man. Ik heb hem steeds als integer en vakbekwaam ervaren. Ook als tiener voelde ik me goed bij hem, en ik heb het gevoel dat ik steeds mijn verhaal en medische problemen kwijt kon. Ook toen ik manlief leerde kennen (nochtans ook arts) ging die naar dezelfde huisarts. En met de komst van de kinderen werd hij ook hun huisarts. Bij kinderziektes werd hij gecontacteerd en als hij het niet meer wist, stuurde hij ons door. Hij heeft bij mijn weten altijd alles correct ingeschat, schreef zelden antibiotica voor en heeft midiman ook gehecht toen hij een hoofdwonde had na een val.

Maar ondertussen is de man 70 geworden en zoals hij vorig jaar aankondigde zou hij eind februari stoppen. Vaak gaan er maanden voorbij zonder dat wij onze huisarts zien, zeker nu de kinderen ouder worden. En als we dan toch eens nood hebben aan echt medisch advies, belanden we meestal bij de huisarts van wacht in een verlengd weekend ofzo. De afgelopen jaren is onze huisarts niet direct rijk aan ons geworden. Maar kom, we moesten dus op zoek naar een nieuwe huisarts.

We hanteerden volgende criteria: niet te oud (we willen niet over 5 jaar terug op zoek), gemakkelijk bereikbaar (huisbezoeken vragen we nooit), gemakkelijk te raadplegen over telefoon (manlief checkt soms gewoon graag iets af), consultatie na afspraak (die enkele keer dat ik eens tot bij de huisarts ga, wil ik geen uren aanschuiven in een wachtzaal), nog zelf kunnen hechten (met 3 zonen lijkt dat een must), niet te invasief (niet direct antibiotica of medicatie wanneer het niet nodig is) en vriendelijk zijn.

We zochten lang. De afgelopen jaren hebben we behoorlijk wat huisartsen in de regio gezien, omdat maximan en midiman als baby erg vaak ziek waren, bij voorkeur in een weekend. Sommigen vielen af wegens de bereikbaarheid, anderen wegens het onmiddellijk voorschrijven van antibiotica, en nog anderen wegens “geen klik”. In het dorp zitten er ook 2 groepspraktijken, maar bij ander onderzoek zijn die niet vlot telefonisch bereikbaar. En laat mij niet het type zijn om me te laten afpoeieren door een secretaresse. Als ik bel, wil ik dat ik antwoord krijg op mijn vraag.

En zo kwamen we aan het adres van een 50-jarige huisarts, niet te ver van ons. Onze eigen huisarts dacht dat het wel eens een match voor ons kon zijn. Ik testte hem uit, en keurde hem goed. Hij heeft een beperkte actieradius, omdat hij huisbezoeken met de fiets doet. Maar geen nood, wij vragen normaal gezien geen huisbezoek. Als een kind té ziek is om in de wachtkamer te zitten, zullen we wel naar spoed gaan. En bij buikgriep zal ik wel wassen en dweilen :-).

Ik belde vanavond dus naar de oude huisarts, en kreeg een bandje. Ik sprak erop in dat ik onze dossiers wilde voor de overdracht naar de nieuwe huisarts. Oude huisarts belde direct terug. Of het schikte om er morgenavond om te komen? En of manlief mee wilde komen? Dan konden we misschien een glaasje drinken? Drie keer ja, en de babysit is besteld!

 

Over anomama

Een grote tafel, die als het moet nog langer kan...Veel stoelen, vaste plaatsen voor de vaste leden van het gezin, maar met de regelmaat van de klok schuift er nog iemand een stoeltje bij....
Dit bericht werd geplaatst in allerlei en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Nieuwe huisarts

 1. DjeauOui zegt:

  Heerlijk! Zoooooo belangrijk, aan arts waarop je altijd kan vertrouwen.

 2. misssexandthecity zegt:

  Oh zo heerlijk,….toen mijn huisarts uit mijn kindertijd met pensioen ging moest ik toch ook even slikken, want ik weet dat die man mijn leven gered heeft toen ik nog een baby was,….en als ik in zijn praktijk was, was alles onveranderd sinds mijn kindertijd en bleef de drang om er eens flink op te ruimen, want orde was zijn sterkste kant niet,..en nu kom ik hem af en toe nog wel eens tegen in de supermarkt en zal hij nooit doorlopen zonder even een praatje te maken.

 3. De Fruitberg zegt:

  Bij onze verhuis vormde dat ook een probleem. In Zichem hadden we een koppel dokters die echt geweldig goed waren, maar in Tienen zijn we ook direct bij een perfecte huisarts terecht gekomen. Iemand die je kan vertrouwen; en tijd voor je neemt als ’t belangrijk is

 4. Maureen zegt:

  Mag ik een brutale vraag stellen? Zoeken van een nieuwe huisarts en ervaring opdoen; waren al die (ervaringen met) andere artsen invallers? Of hebben jullie daadwerkelijk consulten afgesproken bij andere huisartsen als ‘proef’? Ik moet door verhuizing ook overstappen, maar kom (gelukkig) zelden bij de huisarts dus invallers tref ik nooit … Ik heb in elk geval een afspraak gemaakt met mijn huidige arts voor advies. Heb je nog tips?

  • anomama zegt:

   Eens op een rijtje zetten wat je belangrijk vindt aan een huisarts, en die dingen zeker ook openlijk bespreken.
   Ook bij je oude huisarts aangeven wat je zoekt bij een nieuwe en hem “tips” vragen. Wij kregen namen door, en ik ben daarmee aan de slag gegaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s