Ik vraag me telkens af wat we verkeerd hebben gedaan…
Maximan was van baby af een moeilijke slaper. Hij was amper 2 weken oud of werd al wakker van mijn getokkel op een toetsenbord. Hij sliep dus erg snel in een aparte kamer, of we hadden geen leven meer. Hij startte zijn nachten ook altijd erg vroeg; om 20.00 viel hij in een diepe slaap, en deed hij een eerste lange dut tot een uur of 1.00. Avondlijk kraambezoek was zinloos, maxima lag in coma… Het bleef ook wel zo, ook in de jaren die volgden.
Met de komst van midiman gingen we het anders aanpakken: slapen bij lawaai, dat zou ons credo worden. En zo geschiedde dat we stofzuigden onder de wieg en midiman heerlijk bleef slapen. Tot hij een week of 5 was. En ook weer vroeg in bed ging.
Bij miniman was het al vergeven, ook weer dezelfde richting uit: hij lag in bed om 20.00, en wij keken toen midiman (een kloeke peuter die een lange middagdut deed) in bed zodat we ook aan onze nacht konden beginnen.
Onze jongens doen geen middagdutjes meer, maar hebben dat erg lang gedaan. Toch moeten ze nog steeds vroeg in bed. Miniman gaat in bed rond 18.45 en krijgt dan nog een verhaaltje voorgelezen. Als ik terug beneden kom, gaat midiman naar boven. Tanden poetsen, plassen en hup, naar boven. Voor zij die zich ongerust maken; het badritueel is hier dus rond 18.00… Om 19.15 gaat het licht bij hem uit, nadat hij zichzelf voorgelezen heeft. Maximan gaat rond 20.00 in bed, en leest wat langer. Officieel tot 20.30, maar ik hoor hem vaak nog wat langer rommelen.
Erg vroeg dus, en allesbehalve praktisch. Onze avonden zijn dus erg kort en hectisch. Later in bed leggen is geen optie, want na 2 avonden zijn ze pietdood en vraagt miniman om 18.00 of hij alsjeblief in bed mag. Gisterenavond lag midiman er laat in, na een feestje bij de jeugdbeweging. 21.15 was het. Deze namiddag werd hij huilerig. Dreinerig. Vervelend zelfs. En om 18.00 meldde maxima dat midiman in slaap was gevallen op de sofa, in een onbewaakt moment. Moe dus…
Overal hoor ik dat onze kinderen erg vroeg in bed gaan, en dat ze “het wel gewoon zouden worden als we ze er later in leggen”. Maar doen wij echt iets mis? En hoe stop je ze er later in? Voor ons is het vaak jagen ’s avonds, om op tijd eten op tafel te hebben en ze fris gewassen in bed te kunnen stoppen. Maar voorlopig lijkt dit de enige haalbare kaart, en geniet ik van een lange avond zonder kinderen :-).
Huh? Wat is daar vroeg aan? Kinderen gaan tegenwoordig later slapen, ja. Wij gingen ‘in onze tijd’ allemaal ‘vroeg’ slapen. NIemand die daar wat aan overgehouden heeft; integendeel. Ik denk dat veel mensen te weinig slapen. Het is een sport tegenwoordig: omterweinigst slapen. Daar is helemaal niets goed aan. Laat die mannekes rustig de slaap nemen waar ze deugd van hebben! (je slaapuren zijn overigens gelijk aan die bij ons).
Wij krijgen steeds commentaar, precies of we ze mishandelen….
Onze kabouter is natuurlijk nog vrij klein (net drie geworden), maar da’s ook zo een vroege vogel. Hoe later in bed, hoe vroeger hij wakker wordt ’s morgens en hoe nukkiger hij wordt. De regel is hier doorgaans ook 18.30u en ten laatste 19u tijdens de week. Gevolg: ik zie hem meestal nauwelijks tijdens de week en dat knaagt dan weer aan mijn moederhart.
Soit, wat jouw trio betreft: niets van die commentaren aantrekken. Proberen we hier ook niet te doen. Je doet wat het beste is voor je kinderen. And mama weet het het beste, toch?
die van ons gaat meestal wat later slapen (4jaar en ik denk dat hij om 20 echt slaapt) en doet al sinds hij 3 jaar is bijna geen middagdutjes meer. Maar o wat verlang ik soms naar die dutjes!
Als kindjes veel slaap nodig hebben en er zelfs zelf om vragen moet je hun dat geven. Het is het teken dat ze het kunnen gebruiken. Mijn zus zegt trouwens dat kindjes van slapen slimmer worden en ze is pediater en heeft zelf drie zonen, dus je mag ze geloven 🙂
Woehoe, er is hoop 🙂
Goh, Chattheo was altijd al een kind van weinig slaap en ik was toen hij klein was pas rond 18u30 thuis,….dus hij ging pas rond 19u30 slapen,….maar volg het ritme van je kids, ook al is het hectisch ik denk er tegenin gaan dat je het erger maakt,….en lange avonden zonder kids zijn ook zalig dat mis ik nu wel,……
Niets van die commentaren aantrekken! Mijn twee zoontjes (10 maanden en 3 jaar) zitten ook steeds voor 19u in bed. Met middagdut van 3 uren.
Als ik denk aan mijn tijd vroeger, zat ik in mijn middelbaar steeds om 21u in bed en kroop er pas om 7 uit! Zalig!!
Soms kruipen manlief en ikzelf hier ook om 20u in bed.
Maar inderdaad, het zijn korte avonden zo..
Hier liggen ze iets later in bed..omdat ze anders toch maar wakker blijven en elkaar nog langer wakker houden. En ’s morgens zijn ze niets waard en verschrikkelijk slecht gezind omdat ik hen wakker maak.
Ach ja… Ik heb ook niet de indruk dat je aan het bioritme van kinderen gemakkelijk kan prutsen.
En stiekem ben ik een klein beetje jaloers: jij hebt waarschijnlijk lange, rustige avonden
Mijn kinderen zaten vroeger altijd te laat in bed, de ochtendhumeuren waren navenant !
Kinderen worden tegenwoordig zo overprikkeld door vanalles en nog wat, ik denk dat die nachtrust meer dan nodig is. Elk kent zijn kinderen en jullie zijn in mijn ogen goed bezig !
Hier 2 meiden van 6 en 4 jaar, en wij hebben dezelfde routine als bij jullie, alleen wordt het wasritueel bij ons vaak verschoven naar een douche ’s morgens (om de 2 à 3 dagen), als ze niet al te vuil zijn natuurlijk. Tussen 19 en 19.30u ten laatste (!) in bed, met nog een moment van rusten tijdens de middag op school (Steiner).
Ik vind juist dat alle anderen hun kinderen veel te laat laten naar bed gaan, dat lukt gewoon niet bij ons, zelfs als ik het zou willen… En tuurlijk is het onder luid protest dat ze naar boven gaan, want ze zijn nog niet moe (wat haalt die moeder van hen toch steeds in haar hoofd!), maar ’s morgens moet ik steeds weer wakker maken, wat me sterkt in ons ritueel.
Beide zonen lagen tot hun 12e jaar om 20.00 uur in bed. Hebben nog steeds veel slaap nodig. Het zusje wat 4 jaar jonger is, lag dan nog te zingen en te praten in har bed, Gaat nu nog steeds veel later slapen. Gewoon kijken waar jouw kinderen behoefte aan hebben.
lijkt me een prima schema. Als jou kinderen hier nood aan hebben dan is daar niets mis mee. Uitgeruste kids, happy mom 🙂
Hier ‘laatslapers’ en ‘uitslapers’, als ze in de vakantie hun bioritme zelf mogen kiezen slapen ze binnen een paar dagen om 22u en tot 9u (de jongste nog met een middagdut van 1,5-2u ertussen). En dat is voor allebei echt hun natuurlijk ritme, gezien hoe snel ze in een periode zonder wekker daar weer naar toe gaan. Dat betekent wel voor ons dat we pas terug een ‘avond’ hebben vanaf de wekker voor school om 7u afloopt, want dan slaapt de oudste tussen 20u en 21u in en de jongste hopelijk ook tegen 21u. We hebben wel altijd heerlijk geniet van een lange avond met het kindje onder de 2,5, en worden zonder wekker over het algemeen niet vroeg wakker gemaakt. Voordelen en nadelen dus :-).