Beste juf,
Het is weer zover; de dagen worden korter!
Op school betekent dit dat het fluo-actie is. Alle kinderen worden aangemaand om met een fluovestje aan naar school te komen.
Op de site www.helmopfluotop.be lezen we “Helm Op Fluo Top is een verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van fietshelmen en fluokledij kunnen aanmoedigen.”
Terecht, want als een kind fluorescerende kledij draagt, is het van veel grotere afstand zichtbaar voor de andere weggebruikers. Het doel van deze actie is dus om zoveel mogelijk kinderen te mobiliseren om “op te vallen” in het verkeer.
Als betrokken ouder kan ik deze actie alleen maar een warm hart toedragen. Ik heb, gezien het veiligheidsaspect, ervoor gekozen om mijn zoon een volledige fluorescerende jas te kopen. Gedaan met alsnog een verminderde zichtbaarheid wanneer hij een boekentas op de rug draagt, en opvallend vanuit elk oogpunt! Een geweldig alternatief voor een fluohesje, wat soms vergeten wordt of kwijt geraakt. Tevens heeft een jas uiteraard een veel groter fluorescerend oppervlakte dan een fluohesje. Een vluchtige schatting leert me dat dit een factor 5 zal zijn.
Groot is mijn verbazing dat de jas van zoonlief niet meetelt voor de fluo-actie. De rationale ontbreekt mij. “Alle kinderen gelijk voor de wet.” , was één van de argumenten. Toch houdt dit geen steek. U zal dus gelukkiger zijn wanneer ik mijn zoon een fluohesje aandoe over zijn volledige reflecterende jas en zo zijn zichtbaarheid verminder???
Volgens Machiavelli heiligt het doel de middelen. Doel is hier opvallen, en middel is iets fluorescerend. Check. Maar nu kom ik eerder uit bij Kafka, want het einddoel is niet meer belangrijk, zolang we allemaal maar hetzelfde doen… Het perfectionisme fnuikt de individuele vrijheid en gaat voorbij aan het eigenlijke doel.
U hebt het misschien door, ik vind het waanzinnig dat mijn zoon, met een reflecterend oppervlak dat 5 keer zo groot is als dat van zijn klasgenootje géén sticker verdient, enkel en alleen omdat het “anders” is en geen fluohesje in de strikte zin van het woord.
Beste juf, ik kàn dit niet uitgelegd krijgen aan mijn zoon, ook hem ontgaat de logica.
Graag zou ik van u op een wetenschappelijk onderbouwde of pedagogische manier te horen krijgen waarom een fluohesje beter is voor mijn zoon. Want dat is wat ik aan het einde van de rit wil: het beste voor mijn kind!
Vriendelijke groet,
Een mama
ik moet hier echt om hoofdschudden! Hoe dwaas is dat nu niet? Een gigantische fluojas telt niet omdat het geen fluohesje is….
Ik heb gefronst, en nog eens, want ook ik begrijp het maar niet 😊
Hier ook problemen met de fluo-actie. Onze kinderen, waarvan ééntje met ass, vertrekken ’s morgen snaar school met de schoolbus. Mét fluojasje aan, want dan krijgen ze één punt! Zouden ze met de fiets komen en een helm dragen dan krijgen ze twee punten. Helm dragen op de bus telt niet mee.
Nu is met de fiets naar school gaan totaal geen optie. We wonen in een heel drukke straat in Ronse. Hun school bevindt zich in het landelijke Nukerke. Veel te gevaarlijk om met de fiets tot daar te gaan. En te moeilijk! Ronse, Nukerke = Vlaamse Ardennen! Hellingen, kasseibaantjes, weinig fietspaden. Ideaal om de Ronde van Vlaanderen door te laten rijden maar totaal niet veilig voor kinderen van 7 en 8 jaar!
Conclusie: kinderen die in het dorp wonen waar de school zich bevindt hebben een duidelijk voordeel.
Leg dat maar eens uit aan die twee broers!
Ik zou die brief ook versturen met Beste directeur en Beste schoolbestuur als aanspreking. Dit is toch totaal van de pot gerukt !
Wat een mentaliteit,…..en een fluojas,…dat heb ik ook nodig en bijhorend zwaailicht op mijn hoofd,…….want blijkvaar is veel licht en een fluo-vestje niet voldoende voor veel automobilisten,…
Maar alle, hoe dwaas is dat nu, dat zijn jas ‘niet telt ‘ ! Te absurd voor woorden he.
Je boosheid is zo te begrijpen. Want dat krijg je je kind niet uitgelegd. Maar aan de juf ook niet, vrees ik. Er is dan wel geen wetenschappelijke reden, wel een pragmatische die verward wordt met een pedagogische. “Voor alle kinderen hetzelfde” is meestal een kwestie van discussies willen vermijden, geen tijd willen “verspillen” aan “lastige” vragen zoals “Waarom hij wel en ik niet, hij heeft ook geen hesje aan..” In de hectiek van elke dag heeft niet iedereen zin om de bedoeling van de regels te moeten uitleggen. Dus is een formeel ‘voor iedereen hetzelfde’ dan de oplossing. Misschien krijg je het met veel empathie en omslachtigheid wel uitgelegd aan de juf. Maar daar moet je dan wel zelf de moed voor hebben in je eigen dagelijkse hectiek.
Ik begrijp je helemaal! Krijg dit maar eens uitgelegd aan je kind..
Jammer genoeg heb ik moeten ondervinden, dat ze in school toch maar gewoon de opgelegde regeltjes volgen.. ongeacht of daar nu al dan niet logica inzit